POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
11 stycznia 2022
Ośrodek Pomocy Społecznej w Ożarowie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy ze Świętokrzyskim Bankiem Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 900 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 38,58 ton żywności;
- 4500 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 2 spotkania dla 36 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 31 uczestników
- Kulinarnych - 1 spotkanie dla 4 uczestników
- Niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 Uczestników